Kategoria(t): Mielenterveys

Yksinäisyys

Tuntuu vaikealta aloittaa kirjoittamaan aiheesta, jota ei oikein osaa pukea sanoiksi. Se satuttaa, laittaa miettimään, syyttää itseään, syö sisältä ja kalvaa mieltä myös niissä onnellisissa hetkissä. Mitä yksinäisyys on minun kohdallani?

Tuntuu hassulta sanoa näin, mutta olenhan mä tällä hetkellä aika hiton onnellinen. Mulla on rakastava mies, kolme koiraa, katto pään päällä ja koti jossa viihdyn. Ja mikä kaikkein tärkeintä, vatsassani kasvaa ihmisen alku ja ympärillä on rakastava perhe. ❤️ Tulevaisuus on hyvällä mallilla suunnitteilla, isompaa asuntoa etsimme kokoajan ja elämme päivän kerrallaan. Mitä muuta sitä toivoisi? No ei ainakaan sitä, että tunnet olevasi yksinäinen kaikesta huolimatta. 

Minulle yksinäisyys on kehittynyt pikkuhiljaa. Se ei todellakaan ole ollut koko elämänmittainen matka, vaan riipinyt sieluuni vähitellen. Olenhan minä rohkea, avoin ja sosiaalinen, mutta minun on vaikea alkaa muodostamaan kaverisuhteita. Muistan vieläkin niin hyvin eksäni sanat: ”Sulla ei oo elämää!, eikö sulla tosissaan oo ku toi yks kaveri?”. Nuo sanat ovat jääneet korvaani erittäin hyvin. Vielä enemmän sisintäni on raadellut se, kun kyseinen eksä käytti minua hyväkseen. Voisimpa melkein vannoa, että samat kysymykset häneltä kysyessäni, olen askeleen edellä aina. 

No olihan minulla paras ystävä. Monia vuosiakin sellainen. Kun kerroin hänelle erittäin arkaluontoisen ja salassa pidettävän asian, ystävyys punnittiin kerrasta. Hän rupesi yhdessä ystävänsä kanssa kiusaamaan minua naamani edessä. Silloin tein elämäni parhaimman ratkaisun ja en jäänyt kuuntelemaan yhtä ainuttakaan selitystä. Loppujen lopuksi se olin vielä minä, joka olisi halunnut sopia ja jutella asiat selväksi. Sain takaisin välttelyä ja valehtelua, en ottanut enää yhteyttä. Eniten ihmettelen, kuinka hän kehtasi sanoa minulle päin naamaa, kuinka muutama päiväkin minusta erossa teki hänelle pahaa. Luulin, että olemme erottamattomat. 

Nämä kaksi käännettä elämässäni olivat merkittäviä. Ne söivät minua työpaikkakiusaamisen (jos näin voi sanoa) ja työuupumuksen lisäksi nollaan. En luottanut enää mihinkään enkä luota tänäkään päivänä kuin Nikoon ja perheeseeni. Minulle on erittäin vaikeaa luoda uusia ihmissuhteita enkä ole niitä ’entisiäkään’ jaksanut pyrkiä pitämään yllä, vaikka tiedostan, että pitäisi. Olen sulkeutunut täysin omaan kuoreeni. 

Asioita, mitä kaipaan usein, on aito välittäminen ystävyyssuhteissa. Mua kirjaimellisesti vitutti niin perkeleesti, kun raskausuutisen kerrottuani alkoi some laulaa. Nämä aiemmasta kotikaupungista olevat puolitutut hyökkäsivät kysymään minulta: ”kuinka raskaus on edennyt? – kiltisti vastasin takaisin, hänestä ei kuulunut enää. Eli täytyi saada juorukerho laulamaan. No sitten oikeasti täysin puolituttu tuli kysymään suoraan ja pokkana julkisesti ”hei kauan te yrititte lasta? Onko sun isä vielä siellä Oulussa? Vähänkö ihanaa!” – ihan ku mun raskaus tarkoittaisi automaattisesti sitä, että kun musta on tulossa äiti, haluaisin kaveerata ihan ykskaks ihmisen kanssa, jonka kans en oo halunnu kaveerata aiemminkaan. Ei käy järkeen.

Yksinäisyys ja yksin olo ovat kaksi aivan eri asiaa, mikä on hyvä muistaa. Mä nautin kyllä omasta ajasta, yksin olosta ja koirien kanssa lenkkeilystä ihan rauhassa. Jokainen meistä tarvitsee sosiaalisia tilanteita, kuuntelijaa, ymmärtäjää ja ystävää.

Kyllä sitä kaipaa tietyllä tapaa sitä, että minutkin kutsuttaisiin joskus istumaan iltaa vaikka tässä elämäntilanteessa ihan selvinpäin, joku pyytäisi kahville, joku kyselisi aidosti kuulumisia ja haluaisi olla ystävä. Mun mielestä on niin väärin, ettei yksinäisyydestä puhuta tarpeeksi, vaikka se tuntuu olevan niin monen nuoren aikuisen arkea. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s