Kategoria(t): Koirat

Kolmas perheenjäsen

41314345_2746436005372552_7110450424477384704_n
Riverwolf Downy O’Drake ”Dewi” 7 viikkoa. Kuva: Killi Hautaniemi

Tiistait täältä koirankarvojen keskeltä! Kuten otsikosta voi jo päätellä, laumamme lisääntyi kolmannella, Irlanninsusikoira nartulla,  Dewillä. Dewi saapui luoksemme 9 viikon iässä ja on nyt ollut kotona viikon.

Irlanninsusikoira on suurikokoinen vinttikoira, joka on maailman suurinpien rotujen joukossa, ellei suurin. ”Suuri koko  on muutoin helpolla rodulla tärkein huomioon otettava seikka. Koko tuo mukanaan monenlaisia haasteita: koiran hallittavuus, erilaiset hoitotoimet, elinkustannukset, kuljettaminen ja liikuttaminen. ” – Lähde

Mikä sai sinut valitsemaan Irlanninsusikoiran?
Olen 9 vuotiaasta asti haaveillut Irliksestä. Minulla on ollut syntymästä saakka koira perheessä ja kun löysin rodun, päätin, että vielä joskus minä sellaisen hankin. Muistan, kun äitini sanoi; Sittenpähän kun asut omillasi, hommaa vaikka kymmenen koiraa! Ja tämä lause minua on huvittanut. Nyt kun minulla ja Nikolla on yhteinen asunto ja molemmat tykkää kyseisestä rodusta, päätimme sellaisen hankkia.

Kuinka päädyit kyseiseen kasvattajaan?
Tässä tulee jälleen uusi hauska puoli esille. Olin siis jo aiemmin ollut yhteydessä kasvattajaan, enkä edes muistanut koko asiaa. Nyt sitten selattuani uudelleen läpi kasvattajia, jostain kumman syystä päädyin Riverwolf kennelin nettisivuille ja mielessäni oli kokoajan, että kyseisestä kennelistä tulen pennun hankkimaan. Kasvattajan kanssa olemme alusta asti olleet tiiviisti yhteydessä ja tullaan olemaan. Äärimmäisen tärkeää on kuitenkin nyt pennun jalkojen ja ylipäätään kehityksen kannalta seuraavat kahdeksan kuukautta. Jos jotain ongelmia ilmenee, ne korjataan välittömästi. Minulle on erittäin tärkeää hankkia rotukoira vastuulliselta kasvattajalta, joka tietää mitä tekee ja tulee tekemään. Dewin vanhemmat ovat täysin terveitä ja hyvin menestyneitä. Olen erittäin kiitollinen hänen vastuullisesta työstään ja siitä, että saimme pennun kotiimme.

41452230_2746436015372551_7166320127862898688_n
Kuva: Killi Hautaniemi

Valitsitko itse pennun vai valitsiko kasvattaja?
Kasvattaja valitsi sopivimman. Kun menimme katsomaan Dewiä ensimmäisen kerran, mietittiin yhdessä tulevaa pentua. Ainakaan vielä tässä vaiheessa minulla ei ole kiinnostusta koiranäyttelyihin. Pennuista oli hyvä valita koiranäyttelyistä kiinnostuneille sellaiset, jotka täyttävät hyvin kriteerit. Muutaman kerran kehässä on tullut sanomista valkoisista tassuista, mutta meitähän se ei haittaa eikä kaikki tuomarit kyllä siihen kiinnitä huomiotakaan! 😀 Siitä olen erittäin tyytyväinen, että Dewi omaa yhdestätoista pennusta kauneimman rakenteen.

Kuinka hallitset lenkillä kolme koiraa?
Nyt vielä alussa on helppoa. Dewille riittää omalla takapihalla ulkoilu ja kerran päivässä käydään totuttelemassa hihnaan. Koska Irlanninsusikoirasta kasvaa suuri koira, ei jalkoja saa rasittaa kehityksen ja mahdollisten haittavaikutusten kannalta. Luna kävelee nätisti hihnassa ja nyt ollaan jo pidemmän aikaa harjoiteltu koirien ohittamista ja nyt menee jo hyvin. Heta täyttää huomenna vuoden ja todellakin on kovaa treenaamista nätisti kävelyyn ajokoira sekoituksen kanssa. Nyt on todellakin mennyt sata kertaa paremmin, kun hommasin tuplahihnan omilla hihnoilla ja yhdellä käsiremmillä. Dewin aion opettaa jo alusta lähtien kävelemään nätisti hihnassa. Tottakai alussa kun totutellaan hihnaan, on täysin normaalia pelätä kaikkea uutta ja vähän ehkä kiskoakin kotiin päin.

Harrastatko koirien kanssa mitään?
En harrasta ainakaan tällä hetkellä. Metsässä kuljetaan paljon ja koirat pääsevät olemaan irti. Se riittää ainakin toistaiseksi. Irliksiä ainakin käytetään maastojuoksuissa ja toki näyttelyissä. Ehkä siksi minulla ei ole mielenkiintoa sinänsä paljoa näyttelyihin, koska en ole koskaan kiertänyt koiran kanssa kehää. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka innostuisi. 🙂

Miten sinulla riittää aika kolmeen koiraan ja asunnon pyörittämiseen?
Vielä en ole töissä, joten varsinkin nyt alussa on suhteellisen ”helppoa”, jos näin voi sanoa. Dewiä ei saa rasittaa vielä liikaa, joten oma takapiha riittää aluksi ulkoiluun mainiosti ja kerran päivässä käydään pikkumutka ihan vaan totuttelemassa hihnaan. Ja Dewi on oppinut hienosti pyytämään itkemällä ulos, joten helppo päästää yöllä käymään tarpeillaan takapihalla. Pari vahinkoa on sattunut vain sisälle.

Nyrkkisääntönä pidän:
Pissalle heti kun herää
Pissalle heti kun on syönyt
Pissalle heti kovan riehumisen jälkeen
+ valtavat kehut päälle! – Uskon todellakin, että Dewi oppii nopeasti sisäsiistiksi.

Arki on lähtenyt hyvin käyntiin uuden koiran saavuttua. Koirien kanssa lapsesta asti eläneenä vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta pentuajan ja sen jälkeen. Opetetaan samalla vanhempia koiria ja uusin tulokas oppii vanhemmilta ja oppii siinä samalla oikeanlaisen kurin kotona. Koska irliksestä kasvaa suuri, on opetus aloitettava jo varhain. Rakkautta unohtamatta – ja sitähän täällä riittää – ja paljon.

42241146_2762227173793435_5637418212661395456_n

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s